Deel A1: Marktanalyse voortgang programmering

Wonen

Het toevoegen van woningbouwprojecten kan op deze manier op twee manieren doel treffen. Door in het juiste prijssegment woningen toe te voegen bovenop de kwantitatieve behoefte, zal de druk op de woningmarkt afnemen en wordt het prijsopdrijvende effect verminderd. Dit zorgt weer voor een betere doorstroming en daarmee voor meer keuze in het bestaande woningaanbod; als er namelijk voldoende aanbod met een hoge kwaliteit en aantrekkelijke woonomgeving worden gebouwd, dan zal dit de doorstroming vanuit de bestaande bouw gaan bevorderen. Hierbij wordt uitgegaan van een stap in de wooncarrière; de huishoudens die naar de duurdere koopwoningen verhuizen, laten over het algemeen een goedkopere koopwoning achter.
In de bouwopgave tot 2024 wordt, ten opzichte van de projecten in het MPGA, gewerkt aan woningbouwplannen op locaties als Twentsekant, Wisselweg/Oreganoweg, Pampushout en Meergronden. Voor deze ontwikkelingen geldt dat hiervoor wordt gewerkt aan ontwikkelingsplannen en grondexploitaties, die nog ter besluitvorming aan de Raad worden voorgelegd. Verder werkt de gemeente mee aan transformaties, waarvan per project een (financiële en programmatische) beoordeling plaatsvindt en aan het bevoegd gezag wordt voorgelegd.

Ieder jaar wordt aan de hand van de nieuwbouwmonitor in de gaten gehouden of de woningproductie nog op peil is en iedere twee jaar wordt middels een actualisatie van het SWPA gekeken welke projecten bijgestuurd, afgestoten of opgepakt moeten worden om de gewenste woningaantallen in 2030 te kunnen behalen. De eerste actualisering wordt verwacht in zomer 2023. Ook zal ieder jaar de woningbehoefteprognose worden geactualiseerd. Op deze manier houdt Almere grip op de woningmarkt en kan er tweejaarlijks bijgestuurd worden, indien nodig.

Deze pagina is gebouwd op 06/09/2022 16:53:58 met de export van 06/09/2022 16:41:39