Deel A1: Marktanalyse voortgang programmering

Wonen

In de Woonvisie Almere 2020 wordt dan ook niet alleen ingezet op het bieden van huisvesting aan de 18.200 huishoudens die er tot 2030 bij gaan komen, maar ook op het verlichten van de druk op de woningmarkt en het bieden van ruimte voor de kwalitatieve woningbehoefte. Door in te zetten op het bouwen van 24.500 woningen is de verwachting dat het extra aanbod de druk op de woningmarkt in grote mate zal verlichten en er meer flexibiliteit bestaat in de mogelijkheden om door te stromen.

In het stedelijk woningbouwprogramma (SWPA) geven we aan waar we de komende jaren aan gaan werken in de stad, om dit aantal woningen te kunnen realiseren. Om rekening te kunnen houden met uitval van projecten, hebben we voor 130% van het wenselijke aantal woningen plannen in de pijplijn zitten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft aan dat een plancapaciteit van 130% nodig is om uitval en vertraging te kunnen opvangen en zodoende te waarborgen dat de doelstellingen ten aanzien van woningproductie behaald kunnen worden. Deze 130% betekent een totale plancapaciteit van bijna 32.000 woningen in de komende 10 jaar. In het stedelijk woningbouwprogramma is deze plancapaciteit als volgt over de jaren verdeeld:

Plancapaciteit SWPA tot 2030. De rode lijn geeft aan wat uit die plannen gemiddeld opgeleverd moet worden om aan de 24.500 woningen te kunnen komen.

Voor de komende vier jaar is met een betrekkelijk grote mate van zekerheid te stellen hoeveel woningen er opgeleverd gaan worden. Woningen die in 2022 gerealiseerd gaan worden, zijn in 2020 of 2021 vergund en worden dit jaar opgeleverd. Omdat we vrij zeker weten welke projecten de komende twee tot drie jaar vergund en gerealiseerd gaan worden, kunnen we tot 2024 een betrouwbaar beeld schetsen van het aantal woningen dat er tot 2024 gerealiseerd gaan worden.

Sommige van die woningenprojecten zullen te kampen hebben met vertragingen, maar het leeuwendeel zal op korte termijn worden gerealiseerd. Via de nieuwbouwmonitor houden we in de gaten of deze aantallen ook daadwerkelijk worden behaald. Om ook de productie na 2024 op peil te houden sturen we actief op de voortgang van de visievorming en vergunningsfase van ontwikkelingen.
Door de gestegen bouwkosten en de toenemende woningprijzen zien we wel een verschuiving plaats vinden van woningen in het goedkopere/midden segment naar woningen in het dure segment. Markttechnisch gezien zal deze verschuiving nog steeds afzetbare woningen opleveren. Er is voldoende vraag in Almere en de regio naar de woningen die in het MPGA zitten. Beleidsmatig kan hier anders naar gekeken worden (voor wie bouwen we de woningen?).

Deze pagina is gebouwd op 06/09/2022 16:53:58 met de export van 06/09/2022 16:41:39