De afbeelding bij Uitgifte van kavels op bedrijventerreinen laat zien dat deze uitgifte schommelt met de jaren. Als deze schommelingen worden vergeleken met de conjunctuurklokindicator van het CBS, dan valt op dat de schommelingen in de uitgifte een verband houden met de landelijke economische groei. Deze sterke correlatie tussen uitgifte van bedrijventerreinen en de landelijke economie leidt dat de conclusie dat de lange termijn behoefte aan bedrijventerreinen nauwelijks te plannen valt. Het is betrouwbaarder om te kijken welke behoefte er op de (zeer) korte termijn speelt en indien nodig, gronden uit de materiële vaste activa te halen. Deze flexibele vorm van uitgifte zorgt ervoor dat er niet teveel gronden worden opgenomen in de grondexploitaties en weer afgeboekt moeten worden als de uitgifte uitblijft.
Als gekeken wordt naar de huidige behoefte aan bedrijventerrein, gebaseerd op concrete leads en verwachte uitgiftes, dan zal in 2022 ongeveer 16 hectare uitgegeven gaan worden en in 2023 mogelijk tot 17 hectare. Momenteel is in de grondexploitaties een oppervlak aan bedrijventerreinen opgenomen van in totaal 85 hectare. Hierbij wordt voor de komende jaren behoudend geprogrammeerd ten opzichte van de mogelijke uitgifte op basis van de leads en lopende onderhandelingen. Per 1 februari 2022 is nog slechts 10% van 133 hectare bedrijventerrein vrij beschikbaar. De rest van de kavels is niet vrij, dat wil zeggen dat ze zijn betrokken in het uitgifteproces. Niet elke uitgifte leidt tot een deal, zoals uit onderstaande inschatting blijkt. Het betekent wel dat voor diverse terreinen niet of nauwelijks kavels vrij beschikbaar zijn indien zich nieuwe kandidaten aandienen.
Programmering bedrijventerreinen in MPGA 2022, naar planning
In het MPGA gaan we uit van een hoge gemiddelde uitgifte van 15 tot 20 hectare per jaar voor de komende vier jaar. Daarna neemt de verwachte uitgifte scherp af. De verklaring is dat we tegen die tijd op de meeste bedrijventerreinen uitverkocht zullen zijn. Op alle bedrijventerreinen is uitgifte voorzien, getalsmatig het meeste op Stichtsekant door de grote gemiddelde omvang van de logistieke kavels aldaar.
Programmering bedrijventerreinen in MPGA 2022, naar locatie
Er is nog circa 114 hectare bedrijventerrein opgenomen in de materiële vaste activa (MVA), waarvan circa netto 22 hectare voor Stichtse Kant, 30 hectare voor Twentsekant, 34 hectare voor De Vaart en 3,5 hectare op andere bedrijventerreinen. Die terreinen kunnen snel worden toegevoegd aan de lopende grondexploitaties. Wanneer de kaveluitgifte per terrein dusdanig goed verloopt dat behoefte is aan overboeking van MVA-gronden, zullen daarvoor voorstellen aan de Raad worden voorgelegd.
Als de uitgifte op hetzelfde tempo gaat als de afgelopen jaren, dan zal ook met activering van de MVA-gronden op middellange termijn sprake zijn van een tekort aan uitgeefbare bedrijventerreinen. Dit geldt voor alle segmenten, maar met name voor logistiek. Omdat bij uitgifte van de XXL locaties voor logistiek de oppervlaktes zeer groot kunnen zijn (10 tot 20 hectares per uitgifte), kan met een aantal geslaagde verkopen het beschikbare areaal zeer snel afnemen. De grote vraag maakt het mogelijk selectief te zijn, en de voorkeur te geven aan kandidaten die goed scoren op aspecten als duurzaamheid en werkgelegenheid.