In het kader van de nieuwe Visie Werklocaties Almere heeft Bureau Buiten onderzoek gedaan naar de verwachte vraag naar bedrijventerreinen voor de komende 10 tot 20 jaar. De vraag naar bedrijventerreinen komen eerst en vooral voort door verplaatsingen binnen de eigen gemeente. Daarnaast worden bedrijven uit de regio aangetrokken. In de periode 2012-2021 is ruim 40% van de kopers van bedrijfskavels afkomstig uit Almere, zowel in kavel-omvang als aantal transacties (BCI, 2022). Zo hebben recent Almeerse bedrijven als LIS Logistics, All Bakers en Dimnesio een nieuwe vestiging geopend en zijn Flamco en Lidl aangetrokken uit respectievelijk Bunschoten en Hoorn.
Momenteel vinden er gesprekken plaats met diverse partijen uit de regio Gooi- en Vechtstreek over (her)vestiging in Almere. De verwachting is dat de toestroom vanuit de MRA in de toekomst zal toenemen, onder meer door de transformatie van bedrijventerrein Nijverheidslaan in Weesp en diverse transformatie-gebieden in Amsterdam. Voorlopig is dit echter nog maar mondjesmaat het geval (Plabeka-monitor, 2021).
De verwachting vanuit lokale bedrijfsvastgoedmakelaars is dat de vraag naar bedrijfsterreinen redelijk op peil zal blijven en vooral zal komen vanuit de sectoren logistiek en handel. Dit komt doordat de goed bereikbare locaties langs de belangrijkere goederenvervoersroutes in het zuidoosten en midden van Nederland steeds voller raken. De beschikbare ruimte, de goede bereikbaarheid en de centrale ligging van Almere in Nederland zorgt ervoor dat Almere – met name Stichtsekant– een aantrekkelijke vestigingslocatie is voor logistieke bedrijven. Deze partijen vragen vooral om grootschalige panden en daarmee grote kavels, maar ook in andere segmenten in de logistiek (meer kleinschaligere distributie) blijft de vraag op peil. Naast grootschalige bedrijfsruimten voor de logistiek, is de verwachting dat ook voor kleinschalige panden in Almere de vraag verder groeit, met name doordat zzp’ers doorgroeien naar micro- of kleinbedrijf. De middencategorie blijft naar verwachting juist achter, zo verwachten bedrijfs-makelaars.
Voor de middellange termijn tot 2030 is er zo’n 35-60 hectare aan vraag te verwachten exclusief ruimtevraag als gevolg van transformatie of herprofilering van bedrijventerreinen of incidentele grote (internationale ruimtevragers (BCI, 2022). Als gekeken wordt naar de uitgiftes van bedrijfsgronden van het afgelopen decennium, dan valt op dat tot het jaar 2002 er nauwelijks problemen waren met de uitgifte van gronden en daarna de uitgifte terugviel naar een langjarig gemiddelde van circa 3 hectare per jaar. Vanaf 2018 zien we de gronduitgifte voor bedrijventerreinen weer sterk toenemen.
Uitgifte van bedrijvenkavels vanaf 1997 tot en met 2021
Een belangrijk deel van de toename in kaveluitgifte op bedrijventerreinen zit in de logistieke sector, waar kavels van groter dan 2,5 hectare de norm zijn. Enkele van dergelijke transacties kunnen dan voor uitschieters zorgen, zoals in 2020 zichtbaar was. In 2021 ontbraken dergelijke transacties juist. Dat komt door incidentele oorzaken, zoals het niet bouwrijp kunnen leveren door juridisch-planologische procedures. De vraag naar logistieke terreinen op Stichtsekant is echter zeer hoog en een mogelijk scenario is dat de huidige beschikbare kavels binnen enkele jaren uitverkocht zullen zijn.
Uitgegeven bedrijfskavels Almere naar grootteklasse 2012 - 2021